ANP7 feb '12 22:13Aangepast op 7 feb '12 22:29

Schilderij van Van Gogh brengt 16 miljoen op

LONDEN (ANP) - Een doek van Vincent van Gogh heeft dinsdagavond bij een veiling van Christie’s in Londen 16 miljoen euro (10,1 miljoen pond) opgebracht. Dat heeft het veilinghuis bekendgemaakt. Het werk, met de titel Vue de l’Asile de la Chapelle de Saint-Rémy, maakte deel uit van de collectie van actrice Elizabeth Taylor.

Het werk uit 1889 is één van de laatste doeken die Van Gogh schilderde. Taylor kreeg het in haar bezit in 1963, toen haar vader het schilderij voor 92.000 pond kocht. Vue de l’Asile hing tot haar dood in maart 2011 in de huiskamer van Liz Taylor in Bel Air.

Het werk is gekocht door een anonieme bieder. Behalve het schilderij van Van Gogh gingen ook doeken van Pissarro en Degas dinsdag onder de hamer. De rest van de collectie van Taylor wordt woensdag geveild.

In totaal bestaat haar collectie uit 38 doeken. De actrice verzamelde al van jongs af aan kunst, een liefde die zij vooral mee kreeg van haar vader die een galerie exploiteerde in Londen. Haar grote passies waren impressionistische en moderne kunst.

Gerelateerde artikelen