ANP10 feb '12 11:55

Beurzen lager na uitstel Griekse noodhulp

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten vrijdag verliezen zien onder aanvoering van de bankaandelen. Beleggers bleven voorzichtig nadat het besluit over de tweede noodlening van 130 miljard euro aan Griekenland werd uitgesteld.

,,Er heerst enige teleurstelling na het uitblijven van een besluit over verdere financiële steun aan Griekenland. De markten hielden al rekening met een akkoord en vallen daardoor wat terug. In Amsterdam blijft ING onder druk staan na de tegenvallende resultaten. Voor de rest gebeurt er niet zo heel veel'', aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 322,60 punten. De MidKap-index noteerde vlak op 531,35 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,3 en 0,9 procent.

Uitstel noodlening Griekenland

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden stelden donderdagavond het besluit over de noodlening aan Griekenland uit tot volgende week woensdag. De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken. De Europese bewindslieden willen zekerheid dat Griekenland zijn beloftes nakomt.

In de AEX zette ING de daling voort en was met een min van 2,6 procent de grootste daler. UBS verlaagde het beleggingsadvies voor ING na de teleurstellende jaarcijfers van de bank en verzekeraar. Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste stijger met een winst van ruim 8 procent na een adviesverhoging door Rabo Equity Research.

Pharming

Pharming daalde in de MidKap 1,5 procent. Het biotechnologiebedrijf begint een klinische studie waarin het zijn geneesmiddel Ruconest bij kinderen gaat testen. Daarnaast werd een studie naar de afwijzing van antilichamen na niertransplantaties stopgezet. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties verloor 0,6 procent na publicatie van de halfjaarcijfers.

Op de lokale markt steeg Crown van Gelder (CVG) ruim 7 procent. De papierproducent boekte in 2011 een winst van 4,3 miljoen euro. Dit was echter te danken aan een eenmalige pensioenbate van 7,8 miljoen euro. CVG liet ook weten actief op zoek te zijn naar samenwerkingspartners om de winstgevendheid van het bedrijf te verbeteren.

Alcatel-Lucent

In Parijs werden de resultaten en vooruitzichten van Alcatel-Lucent positief ontvangen. De Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur wist in 2011 voor het eerst sinds de fusie in 2006 weer winst te boeken. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van meer dan 17 procent.

In Londen won Barclays 3 procent. De op drie na grootste bank van Groot-Brittannië zag de nettowinst in heel 2011 met 16 procent dalen. De investeringstak boekte in het vierde kwartaal bijna een vijfde minder winst. De bonussen over 2011 zijn daardoor met een kwart verlaagd. De marktcondities zijn volgens Barclays aan het begin van 2012 wel verbeterd.

De euro viel licht terug en was 1,3260 dollar waard, tegen 1,3295 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 98,80 dollar per vat en Brentolie zakte ruim 1 procent tot 117,30 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen