ANP6 feb '12 12:59Aangepast op 6 feb '12 13:21

EBA: meeste banken voldoen aan kapitaaleis

LONDEN (AFN) - De meeste plannen van banken om hun kapitaalpositie te verbeteren, voldoen aan de daaraan gestelde eisen. Dat maakte de Europese toezichthouder op de bankensector EBA maandag bekend, nadat enkele banken hun plannen hadden ingediend. De Britse zakenkrant Financial Times meldde juist dat de plannen van diverse banken niet deugen.

De EBA vergadert woensdag en donderdag over de voorstellen en zal beoordelen of ze ver genoeg gaan. Het doel is de weerbaarheid van de bankensector dusdanig te verhogen dat de financiële instellingen een vertraging van de economie en de Europese schuldencrisis kunnen opvangen. Banken moeten van de toezichthouder voor eind juni een kapitaalratio hebben van 9 procent. Het cijfer geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en de verplichtingen.

Maandag maakte de Italiaanse Banco Popolare bekend 700 miljoen euro vrij te willen maken om aan de eis te voldoen door het terugkopen van obligaties. Volgens de EBA moeten 31 banken samen 115 miljard euro aantrekken om hun kapitaalratio op peil te brengen. De Nederlandse grootbanken ING, Rabo en ABN Amro hebben hun zaakjes al op orde.

Financial Times schreef op basis van bronnen dat de EBA grote vraagtekens stelt bij zeker de helft van de maatregelen die de banken voorstellen. Zo zouden ze bezittingen willen verkopen, maar is daar volgens de toezichthouder nauwelijks interesse voor. Daarnaast zouden de prognoses voor de winst in de eerste helft van 2012 in sommige gevallen te rooskleurig zijn.

Gerelateerde artikelen