ANP9 feb '12 17:19

Langverwacht besparingsakkoord Griekenland

ATHENE (AFN) - De Griekse regeringsleiders hebben donderdag ingestemd met een langverwacht akkoord over extra bezuinigingen. Die ingrepen zijn een voorwaarde van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor nieuwe noodkredieten aan het land.

,,Er is brede overeenstemming over de inhoud van het nieuwe programma'', aldus de Griekse premier Lucas Papademos. De Griekse regering heeft onder meer ingestemd met een verlaging van de minimumlonen met 22 procent en het ontslag van 15.000 ambtenaren. De pensioenen zullen flink worden verlaagd.

Extra besparingen op de pensioenen waren een heikel punt in de onderhandelingen tussen de regeringspartijen. Volgens Papademos werden de onderhandelingen tussen Griekenland, de EU, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF over deze laatste punten deze ochtend afgerond. ,,De politieke leiders hebben ingestemd met de uitkomsten van deze gesprekken'', aldus Papademos.

Steunpakket

Met de goedkeuring van de Griekse regeringspartijen voor extra bezuinigingen is een belangrijke horde genomen voor een nieuw steunpakket voor Athene van 130 miljard euro. Dat geld moet het land behoeden voor een dreigend faillissement. Griekenland moet in maart 14,5 miljard euro aflossen en zonder de nieuwe steun zou het land in gebreke blijven en moeten vertrekken uit de eurozone.

De ministers van Financiën van de eurolanden en IMF-directeur Christine Lagarde bespreken donderdagavond in Brussel de Griekse kwestie. Daarbij zal ook de Griekse minister van Financiën aanwezig zijn. Het IMF liet weten dat met de overeenkomst in Athene een ,,belangrijke eerste stap'' is gezet, maar dat de onderhandelingen over noodsteun aan het land nog worden doorgezet.

Staatsleningen

Griekenland onderhandelt ook nog met de private schuldeisers over een afschrijving op Griekse schulden. Daarmee zou een besparing van 100 miljard euro zijn gemoeid. De ECB liet donderdag weten eventueel te willen bijdragen aan een Griekse schuldenverlichting door af te zien van de winsten op Griekse staatsleningen die de ECB bezit. Dat zou een besparing opleveren van 10 miljard euro.

De EU wil dat het gehele pakket aan bezuinigingen en ingrepen is goedgekeurd door Griekenland, de eurolanden, de ECB en het IMF voor 15 februari. Daardoor moet voldoende tijd overblijven om het papierwerk rond te krijgen voordat Griekenland moet aflossen.

De vakbonden in Griekenland reageerden met ontzetting op de bezuinigingsplannen van de regering. De bonden riepen op tot een algemene staking van 48 uur op vrijdag en zaterdag. Volgens de bonden zijn de ingrepen ,,barbaars'' en wordt de Griekse maatschappij door de bezuinigingen in de armoede gedrukt.

Gerelateerde artikelen