ANP26 nov '12 06:50Aangepast op 26 nov '12 14:28

Jager Dockwise wordt zelf prooi

ANP
ANP

PAPENDRECHT (AFN) - Baggeraar Boskalis heeft na de overname van maritiem dienstverlener Smit Internationale in 2010 zijn zinnen gezet op branchegenoot Dockwise. Daarmee is de jager prooi geworden. Eerder dit jaar werd Dockwise zelf na een verbeten overnamestrijd eigenaar van Fairstar.

Maandagmiddag bleek dat Boskalis op de beurzen van Amsterdam en Oslo al circa 4 miljoen aandelen Dockwise heeft gekocht, goed voor ruim 10 procent. Omdat ook grootaandeelhouder HAL Investment (bijna 32 procent) al heeft toegehapt, is het bedrijf daarmee verzekerd van een slordige 42 procent van de aandelen.

Boskalis wil de komende jaren groeien als dienstverlener in de haven- en offshoresectoren. De overname van Dockwise past goed in die strategie, zei topman Peter Berdowski maandag in een toelichting. Hij ziet de beoogde samensmelting als een kans om ,,een stuk Hollands Glorie onder één dak te brengen''.

Bijna geen overlap

Mededingingsproblemen voorziet Berdowski niet omdat de activiteiten van de twee bedrijven elkaar vooral aanvullen. ,,Er is bijna geen overlap'', zei hij tegen het ANP. Zo verplaatst Smit grote objecten als boorplatforms door ze te verslepen, terwijl Dockwise ze 'droog' vervoert op enorme vrachtschepen.

Dockwise liet in een reactie weten het ongevraagde bod te bestuderen. Het bedrijf bevestigde dat al een verkennend gesprek is gevoerd waarin Boskalis de strategische voordelen van een samensmelting uit de doeken heeft gedaan. Het wil echter meer informatie van Boskalis voordat het een standpunt inneemt.

Zelfstandig

Topman André Goedée benadrukte dat Dockwise prima in staat is om zelfstandig door te gaan. Hij wees op de sterke vraag in de offshoremarkt en op de sterke positie die Dockwise daarin inneemt. ,,Elk bod op het bedrijf moet die sterke marktpositie ten volle weerspiegelen'', zei hij.

Berdowski zei geen reden zien om te denken dat Dockwise zich fel zal verzetten tegen het bod. Hij gaat er dan ook niet van uit dat het uiteindelijk tot een vijandig bod komt.

De prijs van 17,20 euro per aandeel (682 miljoen euro in totaal) die Boskalis op tafel wil leggen, biedt een premie van 61 procent op de slotkoers van Dockwise afgelopen vrijdag. De ondernemingswaarde van Dockwise komt daarmee uit op 1,2 miljard euro.

Gerelateerde artikelen