ANP30 aug '12 08:03Aangepast op 30 aug '12 08:41

'Lagere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen openen donderdag waarschijnlijk lager. De stemming wordt gedrukt door stevige koersverliezen in Azië. Beleggers lijken er steeds minder van overtuigd dat Fed-voorzitter Ben Bernanke vrijdag nieuwe steunmaatregelen zal aankondigen voor de Amerikaanse economie.

In Amsterdam opende Grontmij donderdag voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. Het advies- en ingenieursbedrijf leed vorig kwartaal een nettoverlies van 12,1 miljoen euro. Daarmee verdubbelde het verlies ruimschoots ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit kwam onder meer door een last van 7,9 miljoen die werd genomen voor de reorganisatie, die eerder dit jaar werd aangekondigd.

Effectenbank Kas Bank zag de nettowinst in de eerste helft van 2012 met bijna een vijfde dalen tot 8,2 miljoen euro. Lagere verkoopresultaten van beleggingen drukten de winst in de eerste jaarhelft.

ING

ING maakte bekend ING Direct Canada te verkopen aan de Canadese bank Scotia bank. Voor de verkoop ontvangt ING een bedrag van 3,1 miljard Canadese dollar (2,5 miljard euro), in contanten. De transactie levert naar verwachting ongeveer 1,1 miljard euro na belastingen op.

De beurzen in het Verre Oosten gingen donderdag stevig omlaag. De Nikkei in Tokio zakte 1 procent en eindigde voor het eerst in 2 weken onder de 9000 punten. Een sterker dan verwachte afname van de Japanse detailhandelsverkopen zette de stemming onder druk.

Herziening

De beurzen in New York sloten woensdag licht in de plus. De stemming werd gesteund door een opwaartse herziening van de groei van de Amerikaanse economie. Voor de derde handelsdag op rij lagen de handelsvolumes echter laag, in afwachting van de belangrijke speech van Bernanke. De Dow-Jonesindex sloot een fractie hoger op 13.107,48 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1410,49 punten en technologiebeurs Nasdaq klom ook 0,1 procent tot 3081,19 punten.

De Europese beurzen lieten eerder op de dag een gemengd slotbeeld zien. De Amsterdamse beurs maakte een kleine inhaalslag en eindigde licht in de plus. DeAEX-index won 0,3 procent op 330,15 punten. De MidKap-index klom 0,4 p rocent tot 503,67 punten. De beurs in Frankfurt won 0,1 procent. Parijs en Londen daalden respectievelijk 0,5 en 0,6 procent.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2545 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 95,23 dollar per vat en Brentolie steeg 0,3 procent tot 112,86 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen