ANP20 aug '12 10:41Aangepast op 20 aug '12 11:03

Noors oliefonds wil meer risico nemen

EPA
EPA

OSLO (AFN) - Het Noorse staatsinvesteringfonds, dat circa 600 miljard dollar aan olie-opbrengsten beheert, overweegt meer risico's te gaan nemen bij zijn beleggingen. Dat meldde de Britse krant Financial Times maandag.

Het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld zou een grotere rol willen spelen in de markten op het moment dat andere geldstromen opdrogen, zoals de afgelopen maanden gebeurde door de escalatie van de schuldencrisis. Hierdoor zou het voor het fonds mogelijk moeten zijn om hogere opbrengsten te genereren.

Het Noorse oliefonds leed tijdens de financiële crisis van 2008 grote verliezen. Dit kwam de investeerders op veel kritiek te staan omdat de beleggingsstrategie te agressief zou zijn geweest. Uit een onderzoek in opdracht van de overheid bleek echter dat het fonds juist te afwachtend zou hebben gehandeld.

Het oliefonds ging in 1996 van start. Het belegt sinds die tijd ongeveer 60 procent van zijn vermogen in aandelen en 40 procent in obligaties. Het fonds bezit 1 procent van alle aandelen die wereldwijd uitstaan en groeit in de komende 10 jaar naar verwachting tot ruim 1000 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen