ANP29 aug '12 16:31

Rutte hekelt uitspraak Van der Staaij

ANP
ANP

ENSCHEDE (ANP) - VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft zich woensdag kritisch uitgelaten over de omstreden uitlatingen van SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij. ,,Van der Staaij creëert met zijn abortusuitspraak een sfeer die me niet bevalt'', zei Rutte volgens een VVD-woordvoerster tijdens een door het dagblad Tubantia georganiseerde bijeenkomst. ,,We hebben in Nederland op dat gebied juist zoveel bereikt.''

Van der Staaij wekte dinsdag verontwaardiging door de kans op zwangerschap bij verkrachting ,,heel klein'' te noemen. De SGP is onder alle omstandigheden tegen abortus.

Rutte zei dinsdag al dat zijn partij altijd voor persoonlijke vrijheden op terreinen als homohuwelijk, euthanasie en abortus heeft ,,geknokt''. Hij wil nu dan ook ,,geen millimeter toegeven'' op het gebied van die verworvenheden.

Van der Staaij hield woensdag staande dat de door hem genoemde feiten kloppen. Hij vindt dat zijn woorden uit hun context zijn gelicht. Wel had hij achteraf gezien liever voor een andere formulering gekozen.

Gerelateerde artikelen