ANP19 okt '12 05:56

5e sterfdag Jan Wolkers herdacht in Leiden

ANP
ANP

LEIDEN (ANP) - In Leiden staan uitgeverijen en culturele instellingen vrijdag stil bij de vijfde sterfdag van Jan Wolkers (1925-2007). In het Scheltemacomplex vindt een symposium plaats ter ere van de schrijver, schilder en beeldhouwer met lezingen, films, interviews en de presentatie van drie nieuwe boeken.

Daarnaast toont een expositie tekeningen, schilderijen, foto's en aantekeningen van Jan Wolkers. Ook zijn de originele manuscripten te zien van Kort Amerikaans, zijn eerste roman die 50 jaar geleden verscheen en waarmee Wolkers in één klap een beroemde schrijver werd.

Derek de Lint komt vertellen over zijn rol in de verfilming van Kort Amerikaans en striptekenaar Dick Matena geeft een toelichting op de verstripping van het boek. Weduwe Karina Wolkers ontvangt uit handen van biograaf Onno Blom de jubileumeditie van de roman.

Wolkers geldt samen met Gerard Reve, W.F. Hermans en Harry Mulisch tot de grootste naoorlogse schrijvers van Nederland. In Leiden ging hij naar de tekenacademie en hij bezocht er musea.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen