ANP26 mrt '12 09:57

Beurzen zien openingswinsten afnemen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zagen maandag de openingswinsten weer snel afnemen. Koopjesjagers stapten voorzichtig in de markt na de koersverliezen van vorige week. De stemming bleef echter bedrukt door de aanhoudende zorgen over de wereldwijde economische vooruitzichten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel onveranderd op 326,33 punten. De MidKap-index bleef ongewijzigd op 542,61 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,2 en 0,3 procent. Londen steeg 0,1 procent. Beleggers wachten nog op de Duitse Ifo-index, die een indicatie geeft van het ondernemersvertrouwen in Duitsland.

In de AEX voerde dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore de stijgers aan met een winst van bijna 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro volgde met een plus van 1,5 procent. Grootste daler was staalbedrijf ArcelorMittal met een verlies van 1,2 procent.

DSM

ING verloor 0,3 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zijn mogelijke kopers van de Aziatische verzekeringsactiviteiten van ING begonnen met de voorbereidingen om zich in de overnamestrijd te storten. Analisten denken dat de verkoop 6 miljard dollar kan opleveren.

Speciaalchemiebedrijf DSM maakte een kleine overname bekend. DSM neemt enkele onderdelen en licenties op het vlak van voedselenzymen en de verwerking van plantaardige olie over van het Amerikaanse Verenium voor 37 miljoen dollar. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Roche

Pharming klom 8,2 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een commerciële overeenkomst gesloten met Hyupjin Corporation voor de levering van Ruconest in Zuid-Korea. Hyupjin zal de voorraden Ruconest van Pharming kopen tegen een vaste prijs, zo is afgesproken.

In Zürich won Roche 0,2 procent. Het Zwitserse farmacieconcern heeft de biedingstermijn voor het Amerikaanse Illumina verlengd tot 20 april. Het bod zelf blijft onveranderd op 44,50 dollar per aandeel in contanten ofwel circa 5,7 miljard dollar. Roche maakte op 27 januari het bod op Illumina bekend. Het bestuur van Illumina heeft het echter als te laag bestempeld.

EasyJet

Luchtvaartmaatschappij easyJet steeg in Londen ruim 7 procent. De Britse prijsvechter verwacht dat het verlies in de eerste helft van het boekjaar lager zal uitvallen dan eerder voorzien dankzij strikte kostenmaatregelen.

De euro was 1,3234 dollar waard, tegen 1,3266 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 106,30 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 124,70 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen