ANP11 jun '12 17:49

Beurzen leveren winst weer in

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag overwegend met verlies gesloten. De handel leverde alle winst waarmee de dag was begonnen weer in. Na de euforie over de Europese noodsteunaan de Spaanse bankensector, besloten beleggers met het oog op de naderende Griekse verkiezingen de winsten te verzilveren.

De AEX-index sloot 0,1 procen lager op 291,39 punten. De MidKap verloor 1 procent en sloot op 494,04 punten. De graadmeters in Londen en Parijs sloten tot 0,3 procent lager. De beurs in Frankfurt deed het beter en behield een plus van 0,2 procent.

In Madrid verloor de hoofdgraadmeter 0,5 procent, na aanvankelijk flink in de plus te hebben gestaan. Santander, de grootste bank van Spanje, daalde met 0,3 procent maar de noodlijdende bank Bankia won 1,9 procent. De Europese landen hebben Spanje tot 100 miljard euro aan leningen beloofd om de ondergang van de bankensector in het land te voorkomen. Het reddingspakket viel hoger uit dan verwacht. Het is echter nog onduidelijk waar het geld precies vandaan zal komen.

Grootste daler

Elders in Europa profiteerden veel financiële fondsen van de toegezegde noodhulp aan de Spaanse banken, al sloegen de winsten in de middaghandel veelal weer om in flink verlies. In de AEX wist ING de winst nog wel te behouden. De bank en verzekeraar sloot 0,5 procent in de plus. Ook SNS Reaal kwam uit op een winst van 0,4 procent.

Air France-KLM was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 3,7 procent. De International Air Transport Association (IATA) is somberder geworden over de Europese luchtvaartsector. De brancheorganisatie verwacht dit jaar een verlies voor de sector van 1,1 miljard dollar.

KPN

KPN won 0,5 procent. Volgens de zakenkrant Financial Times (FT) neemt het telecomconcern binnen 2 weken een besluit over zijn Duitse dochter E-Plus. Door E-Plus te gelde te maken hoopt KPN de aandeelhouders tevreden te stellen, zodat zij niet ingaan op een ongevraagd bod van het Mexicaanse América Móvil.

De euro was 1,2505 dollar waard, tegen 1,2490 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De Europese eenheidsmunt klom eerder op de dag nog tot 1,2668 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds 23 mei. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 83,57 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper tot 98,67 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen