ANP19 aug '12 16:54

Beleggers wachten op verdere richting

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers in Europa en de Verenigde Staten wachten deze dagen op nieuws of cijfers die de handel verder richting kunnen geven. In Amsterdam staan nog wel enkele cijfers van beeldbepalende bedrijven op de agenda. In de VS houdt de handel de blik voornamelijk gericht op het vrijgeven van de notulen van de vorige vergadering van de Federal Reserve, het stelstel van Amerikaanse centrale banken, komende woensdag. Daarna richten beleggers het vizier alweer op de volgende bijeenkomst van de Fed.

De beurzen gingen de afgelopen weken langzaam maar zeker omhoog. De Amerikaanse S&P 500-index staat dicht bij de hoogste stand in 4 jaar en ook op de Europese beurzen hield de zomerse stemming aan. Maar de volumes zijn zeer laag. Volgens sommige analisten is dit niet meer dan gebruikelijk in augustus, anderen beschouwen het als een teken dat de recente rally heel zwak is.

Handelaren durven ook niet in te zetten op verdere stimulerende maatregelen van de Federal Reserve, omdat de economische data daar niet onomwonden om vragen. De Fed geeft komende week wel de notulen van de voorgaande vergadering vrij, wat iets kan zeggen over de stemming binnen de Fed. Eind augustus komen de centrale bankdirecteuren opnieuw bijeen, waardoor beleggers wederom iets hebben om naar uit te kijken.

Cijfers

De handel in Amsterdam kan deze week al uitzien naar cijfers van onder meer bouwbedrijf Heijmans en brouwer Heineken op woensdag en Vopak op vrijdag. Donderdag wordt een drukke dag voor bedrijfscijfers met onder meer Ahold, BAM, Pharming en RotoSmeets die de gegevens over het tweede kwartaal bekend maken.

In de tweede helft van de week komen uit de VS ook cijfers over de economie. Het gaat dan voornamelijk om gegevens over de huizenmarkt, met onder meer de verkoop van nieuwe huizen op donderdag en uitgifte van bouwvergunning de dag daarop. Handelaren zien de huizenmarkt als een indicator voor de werkelijke staat van de economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen