ANP10 feb '12 18:54

Grieken verdeeld over pijnlijke bezuinigingen

ATHENE (AFN) - Griekenland bleef vrijdag diep verdeeld over de pijnlijke bezuinigingen die nodig zijn voor het verkrijgen van nieuwe financiële noodhulp. Het parlement in Athene stemt zondag over het pakket, dat voorziet in onder meer een verlaging van het minumumloon en de pensioenen en het ontslag van duizenden ambtenaren.

De leider van een van de regeringspartijen zei vrijdag tijdens een persconferentie dat hij niet instemt met het bezuinigingsakkoord dat donderdag werd gesloten. ,,Ik heb de andere politieke leiders uitgelegd dat ik niet voor dit akkoord kan stemmen'', aldus George Karatzaferis van de rechts-radicale Orthodoxe Volksverzameling (LAOS). De LAOS-bewindslieden traden af.

De partij vertegenwoordigt slechts 15 van de 300 zetels in het Griekse parlement, waardoor alleen de tegenstem van LAOS niet genoeg is om het akkoord in het parlement te torpederen. De EU stelt echter als aanvullende eis dat alle politieke leiders van Griekenland zich achter het akkoord moeten scharen en zullen beloven de maatregelen uit te voeren.

,,We zijn vernederd'', zei Karatzaferis over de onderhandelingen van Griekenland met de toezichthouders van de EU en het IMF. ,,Dit tolereer ik niet.'' Het hoofd van de IMF-missie in Griekenland, Poul Thomsen, moet volgens Karatzaferis door de Grieken tot 'persona non grata' worden verklaard.

Arrestatie

De Griekse politievakbond Poesy dreigde vrijdag zelfs met de arrestatie van de afgezanten van de zogeheten trojka van inspecteurs van de Europese Unie, het IMF en de Europese Centrale Bank. De trojka probeert volgens de vakbond de democratische orde in Griekenland omver te werpen met herhaalde pleidooien voor snoeiharde bezuinigingen. De inspecteurs zouden verder de soevereiniteit van het land schenden en zich schuldig maken aan het stelen van zaken die belangrijk zijn voor het Griekse volk.

De Griekse premier Lucas Papademos presenteerde donderdag vlak voor een overleg van de Europese ministers van Financiën een politiek akkoord over de bezuinigingen die de EU en het IMF eisen in ruil voor noodsteun. De ministers stelden een beslissing over nieuwe noodsteun echter uit tot volgende week. De Grieken moeten in de tussentijd de beloofde hervormingen omzetten in wetten en voor 320 miljoen euro aan extra bezuinigingen vinden.

In Athene gingen duizenden mensen de staat op om te betogen. Bij botsingen tussen de demonstranten en de politie viel een gewonde.

Gerelateerde artikelen