ANP6 feb '12 09:25

Suzuki waarschuwt voor lagere omzet

TOKIO (AFN) - De Japanse autofabrikant Suzuki heeft de winst over de eerste 9 maanden van het boekjaar met bijna 5 procent zien dalen, vooral door de dure yen en tegenvallende autoverkopen in India. De omzetverwachting voor heel het jaar, dat loopt tot eind maart, is naar beneden bijgesteld. Dat maakte Suzuki maandag bekend.

De nettowinst daalde over de afgelopen drie kwartalen van 42,6 miljard yen het voorgaande jaar tot 40,6 miljard yen (408 miljoen euro). De omzet van de fabrikant van vooral kleine auto's en motoren ging met 6,7 procent omlaag tot 1,8 biljoen yen.

De totale jaaromzet komt naar verwachting nu uit op 2,5 biljoen yen. Eerder ging Suzuki uit van 2,61 biljoen.

Thuismarkt

Op de thuismarkt daalden de verkopen de afgelopen periode met 3,5 procent, en in de rest van Azië zelfs met ruim 13 procent. In Europa verkocht Suzuki 2,3 procent minder auto's. De Noord-Amerikaanse markt zat wel in de lift met een plus van 7,5 procent.

De resultaten werden, naast het negatieve valuta-effect en lagere verkopen in India, ook gedrukt door de naweeën van de verwoestende aardbeving in Japan afgelopen maart en de zware overstromingen in Thailand.

Gerelateerde artikelen