ANP17 mrt '12 14:14

Libië wil uitlevering Senussi

TRIPOLI (ANP) - Libië wil dat de rechterhand van de voormalige dictator Muammar Kaddafi, Abdullah al-Senussi, door Mauritanië wordt uitgeleverd. Dat meldde een woordvoerder van de Libische regering.

Libië is er klaar voor om ,,Senussi te ontvangen, hem vast te zetten in een Libische gevangenis en hem een eerlijk proces te geven in Libië'', aldus de zegsman. Senussi, die jaren diende als veiligheidschef van het regime, werd zaterdag opgepakt in Nouakchott. Volgens de woordvoerder was Senussi in het gezelschap van zijn zoon.

Het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel uitvaardigde tegen Senussi, had nog geen bevestiging van de arrestatie, meldde een woordvoerder. ,,We zullen de Mauritaanse autoriteiten vragen om een bevestiging en uiteindelijk zoeken naar hun medewerking om de verdachte over te dragen aan het hof'', zei hij.

Nog geen besluit

Mauritanië heeft het oprichtingsverdrag van het ICC niet ondertekend en hoeft dus niet mee te werken. Maar het land is wel door de VN-Veiligheidsraad gevraagd met het strafhof samen te werken.

Een Mauritaanse veiligheidsfunctionaris liet weten dat de Mauritaanse overheid nog geen besluit heeft genomen over de toekomst van Senussi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen