ANP28 dec '12 08:14Aangepast op 28 dec '12 08:36

'Alle ogen gericht op VS'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index opent vrijdag vlak tot licht hoger.Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer gaan de Europese graadmeters Wall Street achterna, dat donderdag aan het einde van de handelsdag opleefde na het bericht dat de kopstukken in Washington vrijdag bijeenkomen in een ,,alles beslissende poging er nog iets van te maken''. Alle ogen zijn dan ook nog steeds gericht op Wall Street, zegt Koenders. Het Huis van Afgevaardigden komt zondag bijeen.

Vrijdag is de laatste volledige handelsdag in Amsterdam. Maandag sluiten de beurzen al in de middag. De beurzen in Frankfurt blijven maandag de hele dag gesloten. Beleggers kijken vrijdag ook naar het cijfer over de Franse economische groei in het derde kwartaal dat in de ochtend bekend wordt gemaakt. ,,Het wordt een stille handelsdag. Iedereen is klaar met dit jaar dat wel in stijl wordt afgesloten met hoogtepunten in maanden of jaren'', aldus Koenders.

Donderdag sloten de Europese aandelenmarkten met overwegend kleine winsten. In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index 0,1 procent hoger op 344,71 punten. De MidKap-index kreeg er 0,3 procent bij en eindigde op 536,65 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC in Parijs stegen 0,3 en 0,7 procent. In Londen eindigde de FTSE nagenoeg vlak.

Nauwelijks nieuws

Wall Street sloot met beperkt verlies. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 13.096,31 punten. Ook de beide andere graadmeters verloren 0,1 procent.

Nieuws van bedrijven was er donderdag en vrijdag nauwelijks. Donderdag werd wel bekend dat bij Ziggo twee commisarissen vertrekken. Daarover waren al eerder afspraken gemaakt. Paul Best en Caspar Berendsen waren commissaris namens de investeringsmaatschappijen Warbug Pincus en Cinven, die Ziggo eerder dit jaar naar de beurs brachten. Bij de beursgang werd afgesproken dat de investeerden hun belangen zouden afbouwen tot onder de 20 procent en hun commissarissen zouden terugtrekken.

De euro was vrijdag 1,3250 dollar waard, tegen 1,3225 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen