ANP11 jun '12 18:25Aangepast op 11 jun '12 18:43

Klijnsma: tijd nemen voor nieuwe vakbeweging

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De FNV moet de tijd nemen voor vernieuwing van de vakbeweging. Dat vindt eerste kwartiermaakster Jetta Klijnsma. De PvdA-politica adviseert maandag met haar vier collega-kwartiermakers in haar eindrapport 'De ontwikkeling van de nieuwe vakbeweging' wel om 23 juni een startbijeekomst voor de nieuwe vakbeweging te organiseren. Maar dat moet een ,,eerste belangrijkste stap'' zijn om de FNV vervolgens om te vormen.

,,De nieuwe vakbeweging zal als organisatie niet meteen morgen klaar zijn'', schrijven de kwartiermakers. Tijdens het vormingsproces van de nieuwe vakbeweging waarvoor nog een nieuwe naam moet worden bedacht, zal ook sprake zijn van een interim-voorzitter en een interim-bestuur. Zij zullen ,,in de rol als gesprekspartners en voorvechters namens de leden'' met interne medewerkers nader inhoud en betekenis moeten geven aan de nieuwe organisatie. Op 1 mei volgend jaar moet de FNV worden opgeheven.

Klijnsma wil in de vernieuwde vakbeweging vooral de leden meer te zeggen geven, onder meer via een ledenparlement. Daarover is bijna iedereen het wel eens. Maar er is strijd tussen de grote en kleinere bonden over de opzet van de nieuwe organisatie, waarbij de FNV wordt opgeknipt in sectoren. Grote bonden, zoals Bondgenoten en Abvakabo, zouden nu te veel macht hebben. De grotere bonden vrezen op hun beurt voor versnippering en dat de vakbeweging aan kracht zou verliezen in plaats van sterker uit de strijd zou komen.

Conflict

Vorig jaar ontstond er een hevig conflict in de vakcentrale nadat FNV-voorzitter Agnes Jongerius een pensioenakkoord had gesloten met kabinet en werkgevers. Dat gebeurde tegen de wil van de twee grootste FNV-bonden, Bondgenoten en Abvakabo. Om de interne crisis te bezweren werd besloten tot de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging (DNV), waarin de FNV zou opgaan. Ook zouden de hoofdrolspelers in het conflict, Jongerius en Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk, zich niet herkiesbaar stellen.

FNV Bondgenoten heeft na de presentatie van het eerste voorstel van de kwartiermakers op 1 mei al gezegd dat de grootste bond, die bestaat uit verschillende sectoren, liever als geheel overstapt om tijd te winnen. Volgens de huidige planning houdt Bondgenoten in maart 2013 pas ook zijn eerst volgende ledencongres, waar besloten kan worden tot opheffing en waar Van der Kolk zijn functie kan neerleggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen