ANP14 feb '12 07:54Aangepast op 14 feb '12 08:40

'AEX opent vlak tot licht lager'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag vlak tot licht lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen. Een verlaging van de kredietstatus van zes eurolanden zet de stemming onder druk.

,,De AEX opent vlak tot 1 punt lager. De afwaardering van de kredietstatus van een aantal eurolanden door Moody's schudt de beurzen wakker. De euro staat daardoor ook onder druk. Daarnaast zat er al een technische correctie aan te komen na de sterke opmars van de afgelopen weken'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft Italië, Spanje, Portugal, Slowakije, Slovenië en Malta een lagere waardering gegeven. Het bureau wijst op de gevoeligheid van deze landen voor de ,,groeiende financiële en macro-economische risico's die voortvloeien uit de eurocrisis''.

AAA-rating

Het bureau bestempelde bovendien de vooruitzichten voor Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk als negatief. Deze landen dreigen daardoor de AAA-rating te verliezen, de hoogste waardering voor kredietwaardigheid. Een maand geleden nam kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) Frankrijk al deze status af.

Daarnaast verlaagden de kredietbeoordelaars S&P en Fitch de waardering van een groot aantal Spaanse banken, waaronder Banco Santander, Caixa en BBVA.

Nutreco

Op de Amsterdamse beurs verwerkt diervoederbedrijf Nutreco een adviesverlaging door ING. Daarnaast liet biotechnologiebedrijf Pharming weten een distributieovereenkomst te hebben gesloten met het in Singapore gevestigde Transmedic. Het bedrijf gaat het geneesmiddel Ruconest vercommercialiseren in delen van Zuidoost-Azië.

In het Verre Oosten lieten de beurzen dinsdag een gemengd beeld zien. De stemming werd gedrukt door de kredietafwaarderingen in Europa. In Tokio sloot de Nikkei 0,6 procent hoger. De Japanse beleggers werden positief verrast door het besluit van de Japanse centrale bank om meer geld in de economie te pompen.

Sterke winsten

De aandelenbeurzen op Wall Street boekten maandag sterke winsten. Net als in Europa reageerden beleggers opgelucht op de ontwikkelingen in Griekenland. De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 12874,04 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,7 procent bij en technologiebeurs Nasdaq eindigde 1 procent hoger.

De Europese beurzen pakten eerder op de dag de opwaartse trend weer op. Vooral financiële aandelen presteerden sterk. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 322,61 punten. De MidKap-index won 0,7 procent tot 527,84 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,9 procent.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3143 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 100,53 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent tot 117,25 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen