ANP8 aug '12 07:28Aangepast op 8 aug '12 08:49

Omzettoename voor CSM

ANP
ANP

DIEMEN (AFN) - CSM, producent van bakkerijbenodigdheden en melkzuur, heeft de omzet in het tweede kwartaal van het jaar zien toenemen. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

CSM rapporteerde opbrengsten van 827 miljoen euro, tegen 765,5 miljoen euro in dezelfde periode een jaar terug. Het bedrijfsresultaat (ebita), exclusief eenmalige kosten, kwam uit op 41,4 miljoen euro. Dat is 14 procent meer dan een jaar terug.

De onderneming benadrukte dat een vergelijking met een jaar geleden lastig te maken is, door een toename van de prijs voor ruwe grondstoffen en het afnemende consumentenvertrouwen in de loop van 2011. CSM wist de hogere grondstofprijzen in het tweede kwartaal volledig te compenseren.

Handelsklimaat

In de eerste helft van dit jaar kwam de omzet uit op 1,625 miljard euro met een aangepaste ebita van 73,7 miljoen euro. Analisten rekenden in doorsnee op een bedrijfsresultaat van 69,6 miljoen euro en een omzet van 1,63 miljard euro.

CSM zei dat voor de rest van het jaar geen verbetering in het huidige handelsklimaat en het consumentengedrag valt te verwachten. Het resultaat zal worden gesteund door prijsverhogingen in vergelijking met vorig jaar en grondstoffen die voor de rest van het jaar grotendeels zijn afgedekt, aldus het bedrijf.

Kostenbesparingsprogramma

Het kostenbesparingsprogramma Relevance ligt op koers en zal naar verwachting meer dan de voorspelde 30 miljoen euro aan besparingen opleveren in 2012. In de eerste helft van dit jaar werd voor 19 miljoen euro aan bezuinigingen gerealiseerd. Het totaal aan besparingen moet in 2013 oplopen tot 50 miljoen euro.

CMS kondigde in mei aan zijn divisie Bakery Supplies in Europa en Noord-Amerika te willen verkopen. In juli gingen de aandeelhouders akkoord. Volgens CSM wordt significante vooruitgang verwacht bij dit proces begin 2013.

Nieuwe strategie

De verkoop maakt deel uit van de nieuwe strategie waarbij CSM zich volledig wil richten op de tak Purac, dat melkzuur produceert, en het Amerikaanse Caravan Ingredients, dat speciale ingrediënten voor bakkerijen en andere voedseltoevoegingen maakt.

In een telefonische toelichting zei de top van CSM dat er voldoende interesse in de markt is voor Bakery Supplies. In de eerste helft van dit jaar is ongeveer 600.000 euro uitgetrokken voor adviezen van bijvoorbeeld banken omtrent de desinvestering. Voor de tweede helft wordt een iets hoger bedrag verwacht. Ook voor 2013 worden nog kosten verwacht.

De recente stijging van de grondstofprijzen in de Verenigde Staten vanwege de grote droogte zal geen effect hebben op CSM in de tweede helft van dit jaar. Volgens topman Gerard Hoetmer zijn de grondstoffen voor 2013 nog niet ingedekt. ,,Wij kopen uit strategie en niet uit speculatie.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen