ANP25 nov '12 19:42

Academisch ziekenhuis grootverdiener in zorg

RIJSWIJK (ANP) - Universitair medische centra halen veel meer inkomsten binnen dan andere ziekenhuizen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SIRM, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ).

Een universitair ziekenhuis - er zijn er acht in Nederland - verdient gemiddeld 714 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 2,7 keer zo veel als een zogenoemd topklinisch ziekenhuis en 6,3 keer zoveel als een basisziekenhuis. Het verschil tussen die laatste twee is de zorg die er geleverd wordt: een topklinisch ziekenhuis heeft speciale, dure voorzieningen voor bijzondere medische ingrepen zoals hartchirurgie en transplantaties. Een basisziekenhuis heeft die niet.

De universitaire ziekenhuizen onderscheiden zich dan weer door wetenschappelijk onderzoek, laat een woordvoerder van de NVZ weten. Volgens een woordvoerder maken deze ziekenhuizen extra kosten door juist die 'academische componenten'. ,,Daarvoor krijgen ze subsidie van zowel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als Onderwijs, Gezondheid en Wetenschap.’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen