ANP28 aug '12 14:27

Shell wil langer boren in Alaska

DEN HAAG (AFN) - Shell heeft bij de Amerikaanse autoriteiten een verzoek ingediend om ongeveer 2 weken langer door te gaan met boren in de Chukchi Zee boven Alaska dan nu is afgesproken. Dat zei een woordvoerder van het olieconcern dinsdag.

Onder de huidige afspraken heeft Shell tot 24 september de tijd om te boren. Het concern was oorspronkelijk van plan in juli op vijf plaatsen te beginnen met boren, maar onder meer veiligheids- en milieu-eisen gooiden roet in het eten. Shell beperkt zich daardoor tot één à twee boorlocaties.

Volgens de zegsman duiden de huidige prognoses voor de ijsvorming in het poolgebied erop dat het mogelijk is nog zo'n 2 weken door te gaan met boren na 24 september. Het wachten is nu op instemming van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Inspectie

Shell wacht ook nog op de inspectie van het schip Arctic Challenger door de Amerikaanse kustwacht. Het schip is volgens de zegsman de vierde verdedigingslinie bij calamiteiten en moet worden getest op zijn zeewaardigheid in het poolgebied.

Het Brits-Nederlandse concern stak tot dusver 4,5 miljard dollar in het verwerven van licenties en de aanschaf van materieel om aan het project voor de kust van Alaska te kunnen beginnen. ,,Mochten we bij de boringen olie vinden, dan duurt het zo 10 jaar voordat we daar gaan produceren. Daar moeten andere licenties voor worden verkregen.''

Gerelateerde artikelen