ANP23 aug '12 07:50Aangepast op 23 aug '12 08:39

'Hogere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen openen donderdag waarschijnlijk hoger, in een poging te herstellen van de verliezen van een dag eerder. De hoop op steunmaatregelen in China en de Verenigde Staten zorgt voor optimisme onder beleggers.

In Amsterdam bracht Ahold voorbeurs de resultaten naar buiten. Het supermarktconcern wist ondanks een moeilijk economisch klimaat de winst en omzet in het tweede kwartaal te verhogen. De nettowinst nam met bijna een kwart toe tot 248 miljoen euro. Analisten gingen uit van een winst van 235 miljoen euro.

Ook BAM opende de boeken. Het grootste bouwbedrijf van Nederland belandde in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers omdat het opnieuw moest afschrijven op de waarde van de vastgoedportefeuille. Het nettoverlies bedroeg 251 miljoen euro, terwijl BAM in de eerste helft van 2011 nog een winst boekte van 66 miljoen euro.

Chinese industrie

Uit cijfers van zakenbank HSBC bleek dat de Chinese industrie in augustus is afgezwakt tot het laagste niveau in 9 maanden tijd. Volgens HSBC geven de data Peking munitie om programma's waarmee de economie moet worden aangejaagd verder op te schroeven.

De beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag kleine winsten zien. Eerdere verliezen werden daarbij weggewerkt nadat de zorgen over de verzwakking van de Chinese economie plaatsmaakte voor de hoop op meer stimuleringsmaatregelen van de centrale banken. In Tokio eindigde de Nikkei 0,5 procent hoger.

Extra maatregelen

In New York sloten de beurzen woensdag vrijwel onveranderd. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering bleek dat de Federal Reserve extra maatregelen overweegt, als er geen aanzienlijke verbetering van de economie optreedt. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 13.172,76 punten. De brede S&P 500 steeg een fractie tot 1413,49 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 0,2 procent tot 3073,67 punten.

De Europese aandelenmarkten deden eerder op de dag een stap terug na de winsten dinsdag. De AEX-index in Amsterdam verloor 1,1 procent tot 332,08 punten. De MidKap-index daalde 1,2 procent naar 511,75 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,5 procent omlaag.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2530 dollar waard, tegen 1,2463 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 98,10 dollar per vat en Brentolie klom 0,8 procent tot 115,80 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen