ANP17 dec '12 11:21

Scherpste daling aandeel KPN in 11 jaar

DEN HAAG (AFN) - Het aandeel KPN beleefde maandagochtend bij opening van de Amsterdamse beurs de scherpste koersdaling in 11 jaar tijd. Het aandeel leverde in de ochtendhandel tussentijds maar liefst 13,5 procent in, nadat vrijdag bekend werd dat het concern 1,35 miljard heeft moeten betalen voor het verwerven van frequenties bij een belangrijke telecomveiling. Analisten hadden gerekend op een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro.

Bij de veiling werden de vergunningen voor diverse telecomfrequenties voor de komende 17 jaar door de Staat in de markt gezet. Deze frequenties zijn geschikt voor zowel geschikt voor de huidige mobiele technologieën zoals gsm als de modernste technologie LTE (4G), waarmee mobiel internetten 10 keer sneller kan worden.

,,Ze zitten helemaal in de klem'', zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen maandag in een reactie. ,,KPN kon niet anders dan meegaan, want ze konden niet zoals Ziggo/UPC weglopen. Het lijkt een beetje op de situatie van ruim 10 jaar geleden met de veiling van de UMTS-frequenties''.

Problemen

In 2000 betaalden telecombedrijven ook, omgerekend, miljarden euro's voor UMTS-frequenties, vanwege de internethype. KPN kwam daarna in grote financiële problemen.

Versteeg verwacht dat KPN nog jaren druk zal ervaren op de resultaten. ,,Ze moeten investeren in nieuwe technologieën, zowel glasvezel als 4G en tegelijkertijd neemt de concurrentie toe door het toetreden van Tele2.'' Prijsvechter Tele2 verwierf vrijdag ook frequentieruimte die was gereserveerd voor nieuwkomers. Ook Tele2 gaat investeren in 4G.

Druk

,,Tegelijkertijd staat er druk op de inkomsten van de consument. Als mensen goed hun uitgaven onder de loep gaan nemen, zullen ze zien dat ze nog fors kunnen besparen op belminuten, door gratis te bellen via internet.''

Versteeg sluit niet uit dat KPN op termijn een aandelenemissie moet doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen