ANP7 sep '12 18:34Aangepast op 7 sep '12 21:19

Chaos blijft uit op stakingsdag Lufthansa

EPA
EPA

FRANKFURT (AFN) - De landelijke staking bij de Duitse vliegmaatschappij Lufthansa is vrijdag rustig verlopen. Chaos bleef uit. Meer mensen dan anders namen de trein, maar het Duitse spoorbedrijf hoefde geen extra treinen in te zetten. Op de stakingsdag boekten de stakers een kleine overwinning.

Het was de eerste landelijke staking bij Lufthansa, na twee kleinere acties. Duizenden stewards en stewardessen legden vrijdag van middernacht tot middernacht het werk neer. Ze willen onder meer 5 procent loonsverhoging. De afgelopen jaren hadden ze er niets bij gekregen. Ook eist het cabinepersoneel dat Lufthansa minder tijdelijke krachten inzet.

Op dat laatste punt kregen de stakers deels hun zin. In Berlijn zal Lufthansa voorlopig geen gebruik meer maken van speciaal opgeleide uitzendkrachten. De mensen die de afgelopen maanden op oproepbasis hebben gewerkt als cabinepersoneel kunnen een vaste baan krijgen.

Bemiddelaar

De vakbond UFO en Lufthansa kondigden vrijdagavond aan dat ze hun problemen willen oplossen met de hulp van een bemiddelaar. Wie dat wordt, is nog niet bekend. Stakingen zijn voorlopig van de baan.

Lufthansa moest door de staking vrijdag ongeveer de helft van de geplande vluchten schrappen. Honderden vliegtuigen bleven aan de grond. De overlast kan nog tot volgende week donderdag duren.

Oplossing

De passagiers waren ruim van tevoren gewaarschuwd voor de staking. Veel mensen hadden daarom al een oplossing gevonden. Op Schiphol en andere vliegvelden waren er geen lange rijen bij de informatiebalies. De Amsterdamse luchthaven zag de vluchten van en naar Frankfurt en München uitvallen.

Wie vrijdag met Lufthansa zou vliegen, kon het ticket laten omzetten in een treinkaartje. Deutsche Bahn vervoerde ongeveer 10.000 passagiers meer dan op een normale vrijdag. Het spoorbedrijf kon dat aan zonder extra treinen te laten rijden.

Ook bij autoverhuurbedrijf Europcar liep het niet storm. Sommige gestrande vliegtuigpassagiers huurden een auto om op hun bestemming te komen, maar ongeveer evenveel mensen moesten hun reservering annuleren omdat ze niet naar Duitsland konden vliegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen