ANP17 feb '12 20:34

Juncker voorzichtig over Griekse schulden

EPA
EPA

LUXEMBURG (AFN) - De voorzitter van de groep van ministers van eurolanden, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, vreest dat de doelstelling voor de Griekse schuldenreductie mogelijk niet volledig zal worden behaald. Dat zei Juncker vrijdag in aanloop naar een belangrijke vergadering van de eurogroep op maandag.

Griekenland moet overeenstemming bereiken met private schuldeisers over een afschrijving op Griekse schulden ter waarde van 100 miljard euro om in aanmerking te komen voor extra steun. De Griekse schuldenlast moet naar 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020, van 160 procent nu.

,,We zijn nog ver van dit doel verwijderd. Er is nog veel werk nodig om de Griekse schulden tot 120 procent van het bbp in 2020 te reduceren. Maar met alle discussies moeten we zondag in de buurt kunnen komen'', aldus Juncker. Maandag praat de eurogroep over definitieve goedkeuring van het nieuwe Griekse steunpakket van 130 miljard euro.

13 miljard dollar

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde vrijdag dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 13 miljard dollar wil bijdragen aan het Griekse steunpakket. Daardoor moeten de eurolanden zelf een grotere eigen bijdrage leveren dan bij eerdere steunoperaties aan zwakke euroleden, aldus The Wall Street Journal.

Volgens de zakenkrant vrezen de donoren van het IMF dat het fonds een te grote blootstelling krijgt aan de problemen in de eurozone. Het IMF liet in een reactie weten dat de contributie van het fonds aan het Griekse steunpakket nog definitief moet worden vastgesteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen