ANP4 sep '12 10:42

Legerofficieren gaan actie voeren

DEN HAAG (ANP) - Militaire officieren gaan actie voeren tegen mogelijke nieuwe bezuinigingen op de krijgsmacht. ,,De nieuwe bezuinigingsplannen op Defensie zijn desastreus voor de Nederlandse bevolking'', stelt de Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar- en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie (GOV/MHB), die dinsdag het startschot voor een petitie en publiciteitscampagne gaven.

Volgens duovoorzitter Rob Hunnego van de GOV/MHB zullen nieuwe bezuinigingen het einde van de krijgsmacht betekenen. Door een besparing van een miljard door het kabinet-Rutte staat Defensie naar zijn mening ,,al aan de afgrond''.

In de verschillende verkiezingsprogramma's worden bezuinigingen voorgesteld (volgens cijfers van het CPB) van 100 miljoen door het CDA tot 1,4 miljard door de SP. Minister Hans Hillen stelt dat er niet meer op zijn departement kan worden bezuinigd. Er verdwijnen onder meer 12.000 banen door de bezuiniging van het demissionaire kabinet. Uit een recente peiling van onderzoeksinstituut Clingendael kwam naar voren dat een grote meerderheid voor bezuinigen op Defensie is.

Een actie van militairen is zeldzaam. Maar we hebben te lang onze mond gehouden, aldus Hunnego. Hij meent dat met de nieuwe plannen van politieke partijen om weer te snijden in het militaire apparaat een grens is overschreden. De partijen ,,bekommeren zich totaal niet om een van de kerntaken van de overheid: het bieden van veiligheid''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen