ANP1 nov '12 09:19Aangepast op 1 nov '12 09:44

Shell helpt AEX aan winst

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam ging donderdagochtend licht omhoog dankzij een koerswinst van Shell. Ook de andere Europese beurzen lieten overwegend kleine winsten zien. Beleggers kijken uit naar cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die later op de dag worden vrijgegeven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 331,34 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 523,76 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,2 en 0,3 procent. Parijs verloor 0,1 procent.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de industrie in China in oktober voor het eerst in 3 maanden is gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie kwam uit op 50,2, tegen 49,8 in september. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

Shell

Grootste stijger in de AEX was Shell met een winst van 1 procent. Het olieconcern boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht. Shell had in het derde kwartaal wel last van lagere olie- en gasprijzen en dunnere marges bij zijn chemiedivisie. Ook daalde de productie.

TNT Express klom 0,5 procent. De Amerikaanse pakketbezorger UPS heeft zijn bod op TNT Express verlengd. De verlenging is noodzakelijk omdat UPS nog wacht op toestemming van onder meer de Europese Commissie om TNT over te nemen.

Arcadis

In de MidKap stond Arcadis bovenaan met een plus van 2,8 procent. Het advies- en ingenieursbureau zag zowel de winst als de omzet in het derde kwartaal toenemen. Ook handhaafde Arcadis de winstverwachting voor 2012. De cijfers waren beter dan analisten hadden verwacht.

Op de lokale markt ging Neways ruim 11 procent onderuit. De producent van elektronische componenten verwacht voor het vierde kwartaal een flinke omzetdaling en een negatief resultaat. De omzet en de nettowinst zullen daardoor ook over heel 2012 ruim onder het niveau van een jaar eerder uitkomen.

De euro was 1,2942 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 86,47 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 108,74 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen