ANP31 aug '12 07:55Aangepast op 31 aug '12 09:06

Staking bij Lufthansa begonnen

EPA
EPA

FRANKFURT (AFN) - Het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is vrijdagochtend begonnen met een staking om de eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. De staking op de luchthaven van Frankfurt duurt van 05.00 uur tot 13.00 uur.

Door de staking zijn tientallen vluchten uitgevallen, omdat Lufthansa een kwart van de geplande vluchten tijdens de duur van de actie heeft geschrapt. Het gaat vooral om vluchten binnen Duitsland. Frankfurt is de thuisbasis van Lufthansa en de grootste luchthaven van Duitsland.

De vakbond voor het cabinepersoneel UFO liet weten dat de stakingsbereidheid ,,absoluut overweldigend'' is. De bond riep Lufthansa op om in stemmen met de looneisen. Eventuele verdere acties hangen af van het gedrag van Lufthansa, aldus de bond. Mogelijk kan het vrijdagavond opnieuw tot een werkonderbreking komen, waarschuwde UFO.

Loonsverhoging

De vakbond voor de 19.000 stewards en stewardessen van Lufthansa riep dinsdag op tot de staking nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao waren mislukt. Het cabinepersoneel wil 5 procent loonsverhoging en eist dat de inzet van tijdelijke krachten wordt beperkt. Lufthansa wil juist de kosten fors verlagen.

De staking op vrijdag treft alleen de luchthaven van Frankfurt. UFO waarschuwde echter dat ook een algemene staking kan worden uitgeroepen als Lufthansa niet over de brug komt. Een woordvoerder van Schiphol Amsterdam Airport liet weten dat de staking vooralsnog geen gevolgen heeft voor vluchten van en naar Amsterdam.

Lufthansa liet eerder weten dat een algemene staking van het cabinepersoneel het bedrijf miljoenen euro's per dag kan kosten. De luchtvaartmaatschappij sluit juridische stappen tegen de vakbond niet uit.

Gerelateerde artikelen