ANP13 aug '12 16:56

Beurzen omlaag

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten maandag verliezen zien. Beleggers pauzeerden even na de opmars van de afgelopen weken. De beurshandel stond daarnaast op een laag pitje aangezien veel marktpartijen op vakantie zijn.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 331,33 punten. De MidKap-index daalde 0,8 procent tot 500,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,4 procent. In New York stonden de effectenbeurzen een uur na de openingsbel tot 0,5 procent lager.

Een teleurstellende groei van de Japanse economie in het afgelopen kwartaal zorgde voor enige terughoudendheid op de beurzen.

Fugro

In de AEX stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een verlies van 1,7 procent. Navigatiebedrijf TomTom stond op een winst van 1 procent. Air France-KLM steeg 1,7 procent.

KPN daalde 0,3 procent. Het Belgische kabelbedrijf Telenet liet weten geen grote overnames na te streven in de nabije toekomst. Het bedrijf werd genoemd als potentiële bieder op het Belgische onderdeel van KPN, Base.

Kerncentrales

In de MidKap was de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI de grootste daler met een verlies van 3,4 procent.

In Frankfurt bleef E.ON onveranderd. Het Duitse energiebedrijf zag de winst in de eerste jaarhelft ruimschoots verdrievoudigen tot 3,1 miljard euro. E.ON herstelde zich daarmee van de klap die het vorig jaar kreeg door het besluit van de Duitse regering om alle kerncentrales vervroegd te sluiten.

Euro

Julius Baer zakte in Zürich bijna 7 procent. De Zwitserse bank koopt de vermogensbeheertak van Bank of America-Merrill Lynch voor ruim 700 miljoen euro. Het gaat daarbij om de vermogensbeheeractiviteiten buiten de Verenigde Staten.

De euro was 1,2353 dollar waard, tegen 1,2295 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 92,26 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen