ANP13 dec '12 13:03Aangepast op 13 dec '12 13:19

Luchtvaartsector draait beter dan gedacht

Schiphol. ANP
Schiphol. ANP

GENÈVE (AFN) - De luchtvaartsector doorstaat de crisis beter dan verwacht en is winstgevender dan eerder gedacht. Dat stelde de luchtvaartbrancheorganisatie IATA donderdag.

IATA denkt dat de luchtvaartmaatschappijen dit jaar samen 6,7 miljard dollar (ruim 5 miljard euro) winst boeken. Eerder ging de organisatie uit van 4,1 miljard dollar. De verwachting voor 2013 werd met bijna 1 miljard dollar verhoogd tot 8,4 miljard dollar.

Luchtvaartmaatschappijen zijn dit jaar ongeveer even winstgevend als in 2006, terwijl de economie dat jaar veel sterker groeide en brandstof aanzienlijk goedkoper was. De bedrijven danken die prestatie volgens IATA vooral aan reorganisaties, waardoor ze efficiënter werken.

Personenvervoer

De goede vooruitzichten gelden vooral voor grote bedrijven, die profiteren van schaalvoordelen. De kleinere maatschappijen houden het moeilijk.

Het personenvervoer groeit volgens IATA volgend jaar met 4,5 procent. Daarmee is de groei waarschijnlijk minder sterk dan dit jaar (5,2 procent). Het vrachtvervoer herstelt naar verwachting met een kleine groei van de afname die dit jaar moet worden geïncasseerd. De verwachte groei van 1,4 procent zou echter niet genoeg zijn om de afname met 2 procent van dit jaar helemaal te compenseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen