ANP3 mei '12 05:21

Nog geen akkoord over strengere eisen banken

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben nog geen overeenstemming bereikt over strengere eisen voor Europese banken. Na urenlang overleg schortten de ministers de besprekingen in Brussel op in de nacht van woensdag op donderdag. Ze praten over twee weken verder.

Er bestaat onenigheid over de vraag of landen zelf strengere regels mogen hanteren dan afgesproken in EU-verband. Groot-Brittannië en Zweden vinden de kapitaaleisen waar nu over wordt gesproken niet ver genoeg gaan en willen de vrijheid houden om zelf strengere eisen te stellen. Andere landen, zoals Frankrijk, sturen juist aan op uniforme richtlijnen die in de hele EU hetzelfde zijn.

,,We hebben grote vooruitgang geboekt, maar de technische details moeten nog worden uitgewerkt'', zei de Deense minister Margrethe Vestager die de vergadering voorzat. Minister van Financiën Jan Kees de Jager was niet bij de vergadering aanwezig, maar stuurde hoge ambtenaren.

De 27 EU-lidstaten moeten overeenstemming zien te bereiken over nieuwe Europese richtlijnen voor financiële instellingen. De banken moeten onder meer een grotere buffer aanleggen. De regels vloeien voort uit het zogenoemde Basel III-akkoord, dat de grootste economieën ter wereld eerder overeenkwamen. Met de strengere eisen willen ze het risico op financiële crises verkleinen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen