ANP26 aug '12 20:15Aangepast op 26 aug '12 21:04

'Vertraging voor productie Shell in Irak'

ANP
ANP

BAGDAD (AFN) - Vertragingen in de aanleg van een oliepijplijn in Irak, dreigen de olieproductie van Shell's Majnoon-olieveld drie maanden stil te leggen. Dat schrijft persbureau Reuters zondag op basis van documenten van het Iraakse ministerie van Olie.

Majnoon is gesloten voor onderhoud, maar een gebrek aan vooruitgang kan leiden tot een uitstel in de aanleg van een nieuwe pijplijn tot het eerste kwartaal van volgend jaar. Hiermee zou het Majnoon-olieveld een doelstelling van 175.000 vaten per dag voor 2012 moeten laten varen.

In het eerste kwartaal van dit jaar lag de productie bij het olieveld op gemiddeld 18.600 vaten per dag, aldus Reuters. Toen Shell het olieveld overnam in 2010 lag de productie nog op zo'n 45.000 vaten per dag. Shell heeft sindsdien ongeveer 1 miljard dollar geïnvesteerd en was van plan dit jaar nog eens 1 miljard te investeren.

De problemen van Shell illustreren de hindernissen waarmee oliebedrijven te maken hebben in Irak. Sommige grote oliebedrijven hebben besloten zaken te doen met de autonome regio Koerdistan, omdat hier aantrekkelijker voorwaarden zouden worden geboden dan in de zuidelijke olievelden.

Gerelateerde artikelen