ANP7 feb '12 14:41Aangepast op 7 feb '12 15:07

De Jager: gevolgen Grieks bankroet afgenomen

DEN HAAG (AFN) - Het besmettingsgevaar van een eventueel Grieks faillissement op andere landen van de eurozone is in het voorbije anderhalf jaar afgenomen door de getroffen maatregelen. Maar als Griekenland bankroet gaat, zal dat Nederland nog steeds geld kosten.

Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer in reactie op uitspraken van eurocommissaris Neelie Kroes. Tegen de Volkskrant zei ze dat als Griekenland de eurozone zou verlaten, er ,,geen man overboord'' is.

De Jager benadrukte nog eens dat Kroes in het vraaggesprek zei Griekenland het liefst bij de eurozone te houden. Dat is ook de inzet van de minister. Een vertrek van Griekenland uit de eurozone levert geen ,,Armageddon'' op, maar leidt wel tot kosten. ,,En dat willen we voorkomen'', aldus De Jager.

PVV

De PVV had De Jager vragen gesteld over de opstelling van Kroes. Die partij ziet het liefst dat steun van Nederland aan Griekenland per direct wordt gestopt. Volgens de PVV heeft De Jager zich bezondigd aan bangmakerij door steeds te roepen dat steun aan de Grieken echt noodzakelijk is omdat eurolanden anders als dominostenen zouden omvallen. ,,Geloof niet in die bangmakerij. Deze uitspraken van Kroes zijn pure winst'', aldus PVV-leider Geert Wilders.

Volgens De Jager werpen maatregelen van de eurozone echter hun vruchten af, zoals het instellen van noodfondsen, strengere begrotingsregels en het herkapitaliseren van banken. De conclusies van de PVV, gedoogpartner van het kabinet, werden door De Jager dan ook betiteld als ,,makkelijke fact-free politics''.

Hoewel de inzet van de eurolanden nog steeds is om Griekenland erbij te houden, zitten daar grenzen aan. De Jager herhaalde dat het land hervormingen en bezuinigingen moet doorvoeren, zoals een lager minimumloon en het ontslag van duizenden ambtenaren. De woorden van Kroes ziet De Jager dan ook vooral als een waarschuwing aan het adres van de Grieken. ,,En die waarschuwing is zeker terecht. Laat ieder signaal een waarschuwing zijn'', aldus De Jager.

Gerelateerde artikelen