ANP16 mei '12 20:07Aangepast op 16 mei '12 22:45

Oranje onder 17 prolongeert Europese titel

LJUBLJANA (ANP) - Het Nederlands elftal onder 17 jaar heeft woensdagavond in Ljubljana de Europese titel geprolongeerd. Oranje versloeg in de finale Duitsland via strafschoppen (5-4). Na de normale speeltijd was de eindstand 1-1. Er was geen verlenging.

Feyenoorder Tonny Vilhena benutte de vijfde en beslissende strafschop nadat AZ-doelman Nick Olij de vierde penalty van Duitsland had gestopt. Oranje was vlak voor de pauze dicht bij de openingstreffer. Via de onderkant van de lat stuitte een schot van Ajacied Queensy Menig op of net over de doellijn terug het veld in.

Leon Goretzka bracht kort na de rust met een fraaie kopbal Duitsland op voorsprong. In de laatste minuut kwam invaller Elton Acolatse, eveneens van Ajax, met een bekeken schot alsnog tot scoren.

De grote rivaal

Het was voor bondscoach Albert Stuivenberg de derde EK-finale tegen Duitsland in vier jaar met het Nederlands jeugdteam. Vorig jaar was Oranje met 5-2 te sterk voor de grote rivaal.

Volgens Stuivenberg was de late gelijkmaker geen kwestie van puur geluk. ,,We hebben voor het toernooi en ook voor deze wedstrijd afgesproken dat we hoe dan ook altijd bij elkaar blijven en voor elkaar blijven vechten”, zei Stuivenberg op OnsOranje.nl. ,,Dat heeft zich in de halve finale tegen Georgië, maar zeker ook tegen Duitsland uitbetaald. Het is een echte teamprestatie.''

Dankzij de ultieme gelijkmaker begon Oranje met vertrouwen aan de strafschoppenserie. ,,We hebben er vooraf ook op geoefend. Het is knap dat iedereen scoorde en Nick Olij een strafschop stopte. Erg koelbloedig.''

Gerelateerde artikelen