ANP26 mrt '12 17:47

Bernanke helpt beurzen vooruit

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag met flinke winsten gesloten. Het optimisme kreeg de overhand door een nieuwe toename van het vertrouwen onder Duitse ondernemers, die de zorgen over Spanje naar de achtergrond wist te drijven. Uitspraken van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke gaven de beurzen in de middaghandel een extra duwtje in de rug.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,2 procent hoger op 330,23 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 551,44 punten. In Parijs en Londen wonnen de graadmeters 0,7 en 0,8 procent. De DAX-index in Frankfurt klom 1,2 procent.

Bernanke gaf maandag aan dat de Amerikaanse economie volgens hem sneller moet groeien om de werkloosheid verder te kunnen terugdringen. Dit voedde de hoop onder beleggers op meer stimulerende maatregelen van de Amerikaanse centrale bank. Die zouden niet alleen de economie en de arbeidsmarkt, maar ook de beurskoersen verder vooruit kunnen helpen.

Duitse ondernemers

De Europese beurzen trokken zich in de ochtendhandel op aan de stemming onder Duitse ondernemers. Hun optimisme nam in maart voor de vijfde achtereenvolgende maand toe.

In Madrid verloor de beurs echter 0,7 procent. De partij van premier Mariano Rajoy wist afgelopen weekeinde geen meerderheid te behalen bij de regionale verkiezingen in Andalusië. Beleggers twijfelen daardoor aan de mogelijkheden van zijn regering om harde bezuinigingsmaatregelen door te voeren.

Fugro

In de AEX voerde bodemonderzoeker Fugro de stijgers aan met een winst van 4,4 procent. Grootste daler was staalbedrijf ArcelorMittal met een verlies van 1,1 procent.

Speciaalchemiebedrijf DSM maakte een kleine overname bekend. DSM neemt voor 37 miljoen dollar enkele onderdelen en licenties op het vlak van voedselenzymen en de verwerking van plantaardige olie over van het Amerikaanse Verenium. Het aandeel DSM steeg 2,3 procent.

Minder verlies

Pharming klom 2,7 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een commerciële overeenkomst gesloten voor de levering van Ruconest in Zuid-Korea.

Luchtvaartmaatschappij easyJet steeg in Londen 7,5 procent. De Britse prijsvechter verwacht in de eerste helft van zijn boekjaar minder verlies te lijden dan eerder werd voorzien.

De euro was maandagmiddag 1,3325 dollar waard, tegen 1,3266 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 106,95 dollar per vat. Brentolie werd met 125,45 dollar per vat 0,3 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen