ANP8 aug '12 09:22Aangepast op 8 aug '12 10:28

Winstval voor mijnbouwer Rio Tinto

LONDEN (AFN) - Mijnbouwgigant Rio Tinto heeft de winst in de eerste helft van 2012 met meer dan een derde zien dalen als gevolg van lagere prijzen van ijzererts. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De onderliggende winst van Rio Tinto kwam uit op 5,2 miljard dollar. Dat is wel hoger dan analisten gemiddeld hadden voorspeld en ook aan de bovenkant van de prognose die het bedrijf zelf had afgegeven.

De marktomstandigheden waren volgens topman Tom Albanese uitdagend en zullen dat in Europa en de Verenigde Staten voorlopig ook blijven. Hij verwacht wel dat de Chinese economie voor het einde van het jaar tekenen van verbetering laat zien.

Langzame groei

China is de grootste afzetmarkt voor ijzererts uit de mijnen van Rio Tinto in Australië. De economie van de Volksrepubliek groeit echter momenteel in het langzaamste tempo in 3 jaar tijd. Dat zet wereldwijd de prijzen onder druk.

Ook concurrenten zien hun resultaten daardoor onder druk komen. Rivaal Xstrata rapporteerde onlangs een winstval van 42 procent in het eerste halfjaar en het Braziliaanse Vale bracht eind juli het slechtste kwartaalresultaat in 2 jaar naar buiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen