ANP29 aug '12 09:23Aangepast op 29 aug '12 10:01

AEX zakt in het rood

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is woensdag na een vlakke opening in het rood gezakt. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. De markten blijven in afwachting van de mogelijke acties van de centrale banken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 328,63 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 502,11 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,5 procent.

In de AEX werden de dalers aangevoerd door luchtvaartbedrijf Air France-KLM met een min van 1,2 procent. AkzoNobel was de sterkste stijger met een winst van 1 procent. De verffabrikant profiteerde van een adviesverhoging door Credit Suisse.

ING

ING zakte bijna 1 procent. Volgens persbureau Reuters onderzoekt ING de mogelijkheid om de verkoop van zijn verzekeringsactiviteiten in Hongkong los te koppelen van de overige Aziatische onderdelen die in de etalage staan. De bank en verzekeraar hoopt op die manier een betere prijs te krijgen van een koper die zich alleen op die markt wil richten.

Shell verloor 0,3 procent. Het olieconcern heeft een aantal pijpleidingen en terminals voor ruwe olie in de Golf van Mexico stilgelegd in verband met de komst van de orkaan Isaac. Ook de productie bij twee Amerikaanse raffinaderijen, in Convent en Geismar, wordt uit voorzorg stilgelegd.

Neways

Op de lokale markt zakte Neways Electronics International bijna 7 procent. De producent van elektronische componenten wist de omzet in de eerste helft van dit jaar naar een recordniveau te brengen gebracht. De winst daalde echter, vanwege extra kosten vooruitlopend op de start van verworven projecten.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 95,70 dollar per vat en Brentolie zakte 0,5 procent tot 112 dollar per vat. De zeven belangrijkste industrielanden (de G7) hebben een oproep gedaan aan olie-exporterende landen om de productie te verhogen. De hogere productie moet tegenwicht bieden aan de recente stijging van de brandstofprijzen.

De euro was woensdagochtend 1,2540 dollar waard, tegen 1,2560 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Gerelateerde artikelen