ANP31 okt '12 10:43Aangepast op 31 okt '12 11:01

'Haircut Griekse schuld niet op tafel'

BERLIJN (AFN) - De internationale geldschieters van Griekenland onderhandelen momenteel niet over een 'haircut', de kwijtschelding van een deel van de schulden van het land. Dat zei president Thomas Wieser van de werkgroep van de eurogroep, een overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden woensdag.

De ministers zullen woensdag telefonisch overleggen over de voortgang van de Griekse hervormingen. Het land moet tal van maatregelen doorvoeren om een volgend deel van ruim 30 miljard euro uit het steunfonds te ontvangen.

Wieser zat de afgelopen 2 dagen bij de onderhandelingen van de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds met Athene. ,,In geen enkele ronde werd het woord haircut uitgesproken. Speculatie in de media hierover heeft niets te maken met het werk van de trojka.''

Extra financiering

De geldschieters werken aan een rapport over de houdbaarheid van de Griekse schuld. Ook zoeken ze naar manieren om extra financiering voor het land te vinden mocht het primaire begrotingsoverschot van 4,5 procent van het bruto binnenlands product niet in 2014 maar pas in 2016 worden bereikt. Het gaat hier om het begrotingssaldo voor aftrek van rentekosten op leningen. Vorige week werd duidelijk dat Griekenland mogelijk 30 miljard euro extra nodig heeft om de 2 jaar tot 2016 te overbruggen.

Volgens Wieser is het heel erg moeilijk om het doel voor het begrotingsoverschot te realiseren gezien de diepe recessie waarin Griekenland verwikkeld is. ,,We hebben nog niet besloten Griekenland meer tijd te geven om de begroting op orde te maken. Het zou kunnen dat het land 1 of 2 jaar extra krijgt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen