ANP7 sep '12 09:25

Spaanse rente onder de 6 procent

AMSTERDAM (AFN) - De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen is vrijdagochtend gedaald tot 5,76 procent. Daarmee staat de Spaanse rente voor het eerst sinds mei onder de 6 procent. Economen beschouwen een rentestand daarboven over het algemeen als onhoudbaar op de lange termijn.

De aankondiging van donderdag dat de Europese Centrale Bank (ECB) onder voorwaarden weer staatspapier van zwakkere eurolanden gaat opkopen, lijkt daarmee zijn vruchten af te werpen. De Italiaanse rente ging vrijdag eveneens verder omlaag tot 5,08 procent.

De ECB wil staatspapier opkopen van landen, op voorwaarde dat zij voor hulp aankloppen bij de Europese noodfondsen en aan alle eisen voldoen die daaraan verbonden zijn. Spanje is naar verwachting het eerste land dat dit zal doen. Het heeft de hulp nodig om zijn aangeslagen banken te herkapitaliseren. Zelf heeft het door de hoge rentes moeite om geld uit de markt te halen.

Analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwachten dat Spanje volgende week formeel aanklopt bij het tijdelijke noodfonds EFSF. Het land zal eerst de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof over de deelname van Duitsland aan het permanente hulpfonds ESM afwachten, denken zij. Die staat voor 12 september op de rol.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen