ANP12 jun '12 08:47Aangepast op 12 jun '12 09:56

Apple koopt kaarten in bij TomTom

AMSTERDAM (AFN) - Navigatiebedrijf TomTom gaat kaarten en aanverwante informatie leveren aan de Amerikaanse technologiereus Apple. De twee bedrijven hebben daarover een overeenkomst gesloten. Dat maakte TomTom dinsdag bekend, zonder nader in detail te treden.

Apple maakte maandag al bekend dat de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem iOS zal worden uitgerust met een eigen kaartenprogramma. Voorheen maakte het bedrijf gebruik van de kaarten van Google, de maker van het rivaliserende mobiele besturingssysteem Android.

Het is lastig een prijskaartje aan de deal te hangen, maar dat Apple voor TomTom heeft gekozen, is volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities een opsteker voor het Nederlandse bedrijf. Niet alleen wegens het grote aantal mensen dat een iPhone of iPad gebruikt, maar ook om waar Apple voor staat: ,,innovatie, gebruiksgemak en kwaliteit''.

De keerzijde is dat het nieuwe kaartenprogramma van Apple een geduchte concurrent kan worden van het navigatieprogramma voor de iPhone dat TomTom zelf via de Appstore verkoopt. Ook de verkoop vannavigatiekastjes zou er uiteindelijk onder kunnen gaan lijden, aldus Den Drijver.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen