ANP11 jun '12 11:08Aangepast op 11 jun '12 15:23

Bedrijven minder kwijt aan onnodige regels

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Sinds het aantreden van het kabinet-Rutte in het najaar van 2010 zijn ondernemers gezamenlijk bijna een miljard euro minder kwijt aan het naleven van regels. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, maandag aan de Tweede Kamer medegedeeld.

Doordat veel verplichte procedures zijn versimpeld en versneld, zullen de administratiekosten voor het bedrijfsleven eind dit jaar ruim 11 procent lager uitkomen dan in 2010. Dat betekent een besparing van bijna 850 miljoen euro. Door de afschaffing van onnodige regels en voorschriften wordt nog eens 100 miljoen euro bespaard.

Loonadministratie kost ondernemers nu bijvoorbeeld minder papier- en rekenwerk, btw-aangifte kan tegenwoordig automatisch met de computer en kentekenbewijzen worden sneller opgeleverd.

Open doel

De minister zegt dat hij een duidelijk en goed uitvoerbaar pakket heeft klaarliggen om de regeldruk nog een kwart verder te verlagen. ,,Een schot voor open doel voor de komende jaren'', constateert Verhagen met het oog op de nieuwe kabinetsperiode.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren positief op de voortgang van het kabinet-Rutte, maar onderstrepen daarnaast dat het werk nog niet af is. Er blijven nog veel regels over die aangepast zouden kunnen worden, zoals de gevelreclamevergunning. Daarnaast komt er nog altijd nieuwe regelgeving met onnodig hoge lasten bij.

Op het punt van toezicht scoort het kabinet volgens beide organisaties beduidend minder. De zogeheten inspectievakantie die vorig jaar werd ingevoerd om goed te boek staande bedrijven minder te gaan controleren, noemen zij ,,een wassen neus" zo lang gemeenten niet meedoen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen