ANP12 dec '12 12:23

Kabinet steunt beperking bankentoezicht

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Het kabinet steunt voorstellen om het bankentoezicht in Europa door de Europese Centrale Bank te beperken tot de grote banken met een balans van meer dan 30 miljard euro. Voorwaarde is wel dat de Europese Centrale Bank (ECB) de bevoegdheid krijgt om bij zorgen over kleinere banken toch rechtstreeks in te grijpen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat woensdag in de Tweede Kamer. Dijsselbloem noemde het ,,riskant'' om kleine regionale banken in eerste instantie buiten het ECB-toezicht te houden, maar wees erop dat die wel onder nationaal toezicht blijven.

Verschillende fracties in de Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, hadden grote zorgen uitgesproken over de voorstellen die in Brussel circuleren om de kleinere banken uit te zonderen van het directe ECB-toezicht. Volgens PvdA-Kamerlid Michiel Servaes is dat zorgelijk, kwalijk en onwenselijk.

Voor Nederland betekent de grens van 30 miljard dat de vier grote banken Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS Reaal onder ECB-toezicht komen te vallen en de kleinere banken onder nationaal toezicht van De Nederlandsche Bank vallen. Dat betekent dat 90 procent van de totale balans van de Nederlandse banken onder ECB-toezicht komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen