ANP11 feb '12 12:03

Monnik in Myanmar vrijgelaten

YANGON (ANP) - Een belangrijke oppositieleider in Myanmar, de boeddhistische monnik Shin Gambira, is vrijdagavond laat na een korte detentie weer vrijgelaten. ,,Hij zei ons dat hij regeringsfunctionarissen en hoge monniken heeft gesproken. Hij zegt dat hij goed is behandeld'', verklaarde een familielid zaterdag.

Gambira was donderdagavond gearresteerd in een klooster in Yangon, de grootste stad van Myanmar. Hij zou hebben ingebroken in drie kloosters, die op last van de autoriteiten waren gesloten.

Gambira leidde in 2007 protesten tegen de militaire dictatuur in Myanmar. Die werden uiteindelijk met grof geweld neergeslagen. Gambira werd opgesloten en veroordeeld tot 68 jaar celstraf, maar kwam vorige maand vrij.

Myanmar, het vroegere Birma, werd sinds 1962 geleid door een brute militaire junta. Die smoorde elke oppositie in bloed. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi bracht jaren door onder huisarrest of in gevangenschap. De onderdrukking leidde tot internationale sancties. Myanmar is mede daardoor een van de armste landen in Azië. De laatste tijd lijkt echter sprake van dooi.

Gerelateerde artikelen