ANP14 mrt '12 13:58

EU-parlement stopt strijd over hormoonvlees

STRAATSBURG (AFN) - De handelsoorlog van ruim 20 jaar tussen Europa en Noord-Amerika over rundvlees met hormonen loopt op zijn einde. Het Europees Parlement in Straatsburg stemde woensdag in met het akkoord dat na lang onderhandelen werd bereikt.

De Europese Unie handhaaft weliswaar zijn verbod op de import van rundvlees dat met groeihormonen is behandeld. Maar in ruil daarvoor moet de unie wel meer hormoonvrij rundvlees uit de Verenigde Staten en Canada toelaten.

De VS en Canada straften Europese landen jarenlang door heffingen op een reeks producten uit de EU, van vlees tot kaas en sappen. Door de handelssancties verloren de EU-producenten marktaandeel.

Bas Eickhout

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat Europa vasthield aan het verbod op hormoonvlees: ,,Handelsbelangen gaan niet boven de kwaliteit van ons eten. Geen enkele Europeaan mag het risico lopen dat zijn biefstukje onveilig is.''

De Amerikaanse strafmaatregelen waren in 1999 goedgekeurd door de wereldhandelsorganisatie WTO. De EU kon niet wetenschappelijk aantonen dat de consumptie van vlees van runderen die met groeihormonen werden behandeld, slecht is voor de volksgezondheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen