ANP6 sep '12 19:45

Kiezer geeft voorkeur aan Samsom als premier

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom krijgt de voorkeur boven VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte als kiezers nu gevraagd wordt wie van hen twee premier zou moeten worden. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder 3500 mensen.

Samsom scoort op de premiersvraag (bij alleen Samsom en Rutte als mogelijkheid) 47 procent, Rutte 42 procent. Behalve VVD'ers hebben ook PVV'ers en CDA'ers een voorkeur voor Rutte. Behalve bij Samsoms eigen PvdA krijgt hij ook de voorkeur van de achterban van D66 (43 om 40 procent) en bij de kiezers van SP en GroenLinks.

In de peiling zijn de verschuivingen klein. De PvdA verkleint het gat met de VVD ten opzichte van de peiling van woensdag met een zetel naar drie. De PvdA staat op 30 (zelfde als vorige verkiezingen), de VVD op 33 (twee winst).

Coalities

Ten opzichte van woensdag verliezen CDA en D66 allebei een zetel. Het CDA komt dan op 12 (nu 21 in de Kamer), D66 op 13 (nu 10 in de Kamer). De PVV staat op 19 (24 bij de laatste verkiezingen) en de SP op 25 (nu 15 in de Kamer). De ouderenpartij 50Plus wordt volgens De Hond steeds zichtbaarder in de peiling en staat nu op drie zetels.

Het aantal mogelijke coalities is beperkt. Paars (VVD, PvdA, D66) staat op 76 zetels, maar heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Paars-plus (Paars met GroenLinks) erbij staat op 80. De combinatie van VVD, PvdA, D66 en CDA staat op 88 zetels.

De peiling van De Hond is via internet gehouden onder 3500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen