ANP13 jun '12 09:33Aangepast op 13 jun '12 13:06

Syrië ontkent burgeroorlog

DAMASCUS (ANP) - Syrië ontkent dat het land in een burgeroorlog verkeert. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde een opmerking in die richting van chef vredesmissies bij de Verenigde Naties, Hervé Ladsous, woensdag een onrealistische beschrijving van het conflict. Damascus houdt het op een oorlog tegen terroristen.

Ladsous zei dat het land in staat van burgeroorlog verkeert en de regering geen controle meer heeft over grote delen van het land. Zijn uitspraken bevestigen het vermoeden dat de rebellen in Syrië sterker zijn dan een verspreide stadsguerrilla.

De VN hadden zich tot dusverre niet in zulke krachtige bewoordingen uitgelaten over de strijd in Syrië. ,,Het is duidelijk dat de regering van Syrië grote delen van het land, verscheidene steden, aan de oppositie heeft verloren en die nu probeert te heroveren'', aldus Ladsous dinsdagavond in New York.

Burgerslachtoffers

Zijn uitspraak komt tijdens gevechten om bijvoorbeeld de plaats al-Haffa, ruim 225 kilometer ten noordwesten van Damascus. Rebellen hebben zich daar in de nacht van dinsdag op woensdag teruggetrokken. Volgens rebellencommandant Riad al-Asaad moet de terugtrekking het aantal burgerslachtoffers beperken.

VN-waarnemers wilden begin deze week naar al-Haffa toe, maar werden belaagd door burgers en onbekende schutters. Bij de VN is deze week de zorg geuit over het toenemend geweld. Dat wordt niet alleen heftiger bij aanvallen van regeringsgetrouwen, maar bij de VN is ook gewezen op de ,,dramatische toename van het aantal geraffineerde aanvallen van de oppositie in steden''.

Terroristen

Via staatspersbureau SANA klaagde de regering in Damascus woensdag dat de Verenigde Staten openlijk terroristen steunen en de misdaden die zij begaan, verdoezelen. Het persbureau meldde dat dinsdag 36 gesneuvelde militairen of agenten zijn begraven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft gezegd dat het Kremlin het conflict escaleert met de verkoop van gevechtshelikopters aan het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Moskou hamert erop dat het al jaren wapens aan Syrië verkoopt en dit is 'business as usual'.

Assad behoort tot de minderheid van alawieten, maar geniet ook steun onder christenen en seculiere soennieten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen