ANP28 nov '12 14:22Aangepast op 28 nov '12 14:40

Lage inkomens houden minder over, modaal meer

ANP
ANP

ROTTERDAM (AFN) - Werknemers met een laag inkomen houden volgend jaar netto iets minder over. Dat komt doordat de inkomstenbelasting voor de eerste schijf wordt verhoogd van 33,1 procent naar 37 procent. Vanaf een bruto-inkomen van 1750 euro per maand gaat het nettoloon juist omhoog, blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP die maandelijks het loonstrookje van 1,4 miljoen Nederlanders verzorgt.

Werknemers met een modaal inkomen houden 25 euro extra over, bij 1,5 keer modaal is dit zelfs zo’n 38 euro. Bij een brutoloon van 3500 euro per maand is het voordeel het grootst: netto blijft er 40 euro per maand meer over.

Daarboven krijgen mensen te maken met de teruglopende arbeidskorting, waarmee een deel van het belastingvoordeel weer teniet wordt gedaan. Zo gaat iemand met een bruto-inkomen van twee keer modaal er netto maar zo’n 20 euro op vooruit.

ADP baseert zijn berekeningen op de premies en heffingen van 2013 voor zover die nu bekend zijn. Er is geen rekening gehouden met pensioenpremies, bedrijfstakfondsen, cao-verhogingen,zorgverzekeringen, individuele loonstijgingen, toeslagen en overige kortingen.

Gerelateerde artikelen