ANP1 apr '12 17:11

Macro-cijfers bepalen beursweek

AMSTERDAM (AFN) - In de eerste week van het tweede kwartaal zullen nieuwe cijfers over met name de Amerikaanse economie naar verwachting de stemming op de beurzen bepalen. Met de graadmeters op recordhoogtes, verwachten analisten een mogelijke teruggang als er tegenvallende gegevens tussenzitten. In Europa wordt uitgekeken naar een nieuwe rentebeslissing van de Europese Centrale Bank (ECB).

De Dow-Jonesindex en de S&P 500-index sloten vrijdag hun beste kwartaal sinds 1998 af en ook de Nasdaq beleefde sterke drie maanden. ,,Het meest opmerkelijke aan het eerste kwartaal was dat er geen enkel belangrijk economisch cijfer kwam dat echt teleurstelde'', aldus een Amerikaanse analist. ,,Het was een kwartaal zonder drama en zonder verrassingen. Maar in de komende tijd zouden er wel wat verrassingen aan kunnen komen.''

Beleggers krijgen onder meer gegevens over de bouwuitgaven, fabrieksorders, de dienstensector en de industriele productie te verwerken. Het belangrijkste cijfer van de komende week, over de Amerikaanse werkgelegenheid, wordt vrijdag bekendgemaakt. Omdat de Amerikaanse beurzen dan gesloten zijn voor Goede Vrijdag, komt de beursreactie pas na Pasen. Economen verwachten dat er in maart circa 201.000 banen zijn bijgekomen, tegen een toename van 227.000 in februari.

Beweeglijk

De korte beursweek kan er voor zorgen dat de handel erg beweeglijk is en de volumes relatief laag. Daarnaast worden woensdag de notulen van de vergadering van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, openbaar gemaakt. Beleggers zullen daarin bevestiging zoeken dat de Fed van plan is de steunmaatregelen voor de economie voorlopig te continueren.

Veel analisten zijn er niet gerust op dat de storm rond de schuldencrisis definitief is geluwd. Volgens velen zullen er nog verscheidene keren oprispingen van de problemen komen. De ECB komt woensdag met een beslissing over de rente, die naar verwachting op hetzelfde niveau zal worden gehouden.

Intussen kijken beleggers de komende dagen ook al uit naar het begin van het cijferseizoen, dat traditioneel begint met de resultaten van aluminiumproducent Alcoa, op 10 april. Dat kan voor enige spanning op de markten zorgen. ,,Maar zelfs als er sprake is van een zwakkere markt, zal begin april daar niemand schrikken'', aldus een Amerikaanse analist. ,,Ik vind dat wij nog steeds het knapste meisje van de wijk zijn''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen