ANP19 nov '12 03:30Aangepast op 19 nov '12 14:51

Franse oppositie dreigt te scheuren

EPA
EPA

PARIJS (ANP) - Binnen de grootste Franse oppositiepartij, de centrumrechtse UMP, is maandag chaos ontstaan na verkiezingen voor het leiderschap van de partij. De twee kandidaten, partijchef Jean-François Copé en ex-premier François Fillon, claimden zondagavond allebei een meerderheid van de stemmen te hebben behaald van de circa 300.000 partijleden.

De tweestrijd is extra pijnlijk voor de Unie van een Volksbeweging (UMP), omdat het niet alleen om nog te hertellen stembriefjes gaat. De twee topfiguren beschuldigen elkaar publiekelijk van onder meer fraude, omkoping en misbruik van partijgeld.

De partij hoopte zondag een nieuw leven te kunnen beginnen met een nieuwe leider. Eerder dit jaar verloor de partij de presidentsverkiezingen en de parlementsverkiezingen. President Nicolas Sarkozy vertrok snel van het politieke toneel, nadat hij in mei de sleutels van het Elyséepaleis aan de socialist François Hollande had moeten afgeven.

De energieke Sarkozy wordt nu nog veel meer gemist dan zelfs zijn trouwe aanhang voor mogelijk had gehouden. UMP-prominent ex-premier Alain Juppé heeft voorgesteld een soort verzoeningscommissie op te zetten. Maar daar lijkt het zonder erkende verkiezingsuitslagen nog wat vroeg voor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen