CDA en CU: gezinnen zijn de klos
DEN HAAG (ANP) - De leiders van de verschillende politieke partijen hebben voornamelijk negatief gereageerd op het regeerakkoord dat VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom maandag presenteerden.
Fractievoorzitter Sybrand Buma van het CDA is teleurgesteld in het akkoord. ,,Ik ben ervan geschrokken dat de werkloosheid de komende jaren stijgt. Gezinnen met kinderen zijn de klos. De kinderbijslag gaat naar beneden. Voor gezinnen met kinderen is er bijna 1 miljard euro minder. Ik ben bang dat de gezinnen met een middeninkomen de rekening gaan betalen." Buma maakt duidelijk dat het CDA plannen waarmee de partij het niet eens is, niet aan een meerderheid zal helpen in de Eerste Kamer. ,,VVD en PvdA moeten zich niet te snel rijk rekenen.''
Ook Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vindt dat gezinnen de dupe worden van het regeerakkoord. ,,Er wordt een brug geslagen naar Nederland, maar die zie ik niet terug richting de gezinnen gaan. Dat noem ik een gemiste kans. Als je een gezin hebt en opgroeiende kinderen, dan krijg je een behoorlijke rekening gepresenteerd. Ik zie daar hele zware klappen vallen.''
D66
D66-leider Alexander Pechtold heeft vertrouwen in de begrotingsdiscipline van het nieuwe kabinet. ,,Tijdens de campagne maakte ik me zorgen over de financiële discipline van het volgende kabinet, maar dat lijkt nu toch goed te komen. Dat is zonder meer winst voor ons allemaal." Zijn partij zal het kabinet constructief benaderen waar het kan en kritisch waar het moet.
Pechtold is van mening dat de lasten in het akkoord wel erg op de schouders van werkenden en bedrijven terechtkomen. ,,Daarmee ontmoedigt de nieuwe coalitie werken en ondernemen, en dat schaadt het herstel van de economie. Voor D66 is investeren in onderwijs een topprioriteit. Deze kansen van de volgende generatie in een steeds meer concurrerende wereldmarkt zijn afhankelijk van de kwaliteit van onderwijs die wij onze jongeren geven. Het is een gemiste kans dat het kabinet niet investeert in onderwijs.''
PVV
Geert Wilders, fractievoorzitter van de PVV, hekelt het regeerakkoord. ,,Dit zijn maatregelen waar Nederland niet op zit te wachten. Destructieve, verkeerde en foute keuzes die voor Nederland verkeerd zullen uitpakken. De maatregelen zijn slecht voor de economie, slecht voor de werkgelegenheid en slecht voor de gewone Nederlander."
,,De grenzen gaan weer open en mensen die de boel belazeren krijgen een plekje in Nederland. De korting op Ontwikkelingssamenwerking had wel een paar miljard meer mogen zijn. Wij gaan hier stevig oppositie tegen voeren."
SP
Emile Roemer noemt de lijn van het regeerakkoord 'klassiek liberaal'. "De marktwerking in de zorg gaat door, werknemers krijgen minder zekerheid, studenten zijn de klos en in plaats van investeren kiest het kabinet voor hard bezuinigen, wat slecht is voor de economie", aldus de SP-leider.
Hij vindt het een 'mooi succes' dat de ziektekostenpremie inkomensafhankelijk wordt.
GroenLinks
De fractieleider van GroenLinks, Bram van Ojik, vindt het nieuwe kabinet niet 'groen' genoeg: "Er worden wel wat groene stappen gezet, maar het is volstrekt onvoldoende om de economie op duurzame leest te schoeien."
Ook is het akkoord naar zijn mening niet duidelijk. "Veel voorstellen blinken uit in vaagheid. Zo wordt er voor maar liefst 5 miljard euro op de zorg bezuinigd. Maar onduidelijk is wat dat precies betekent voor mensen die zorgafhankelijk zijn of worden.''